Kære spørger
Naturen må have forudset, at vi vil komme til at drikke alkohol, for vi har et enzym, der kan nedbryde alkohol (bortset fra nogle asiater, der ikke har det, og derfor tåler alkohol dårligt).
Du spørger til, hvor meget man kan tåle, uden at det går ud over de indre organer, især leveren.
Her må man skelne mellem her-og-nu-virkninger og så de mere langsigtede.
Hvis man som mand drikker 5 genstande indenfor indenfor 2 timer er der risiko for alkoholforgiftning. Så får man opkastninger, påvirket vejrtrækning, dehydrering, der fører til et lavt blodtryk, evt. kramper og påvirkning af hjernen. Man ender ofte på hospitalet.
Hvis man indtager det store antal genstande, du gør nogen gange, er der ikke meget tvivl om, at mange leverceller vil gå til grunde. I mellemliggende tørlagte perioder vil der ske en genopbygning, men der vil også kunne indtræde begyndende fedtlever og ardannelse, som er en slags forstadier til skrumpelever.
Med så store indtagelser af alkohol er der også risiko for, at man kan få en akut bugspytkirtelbetændelse, der medfører voldsomme mavesmerter.
Hvis nogle af situationerne fører til lægebehandling, risikerer man at få en kedelig anmærkning, hvis man senere i forbindelse med en ansættelse bliver bedt om en helbredserklæring.
Der er således mange gode grunde til at holde sig fra at indtaget store mængder alkohol indenfor et kortere tidsrum.
Det må være muligt at more sig på mindre mængder.
Venlig hilsen
Dennis Raahave
Dr.med., ph.d.
Speciallæge i mave-tarmsygdomme