Solskinsdagene bliver flere og flere, som vi nærmer os de varme måneder. Selvom det er fristende at løbe ud og boltre sig under den skyfri himmel, blive lunet af solens stråler og suge til sig af lyset efter en lang og kold vinter, så er det altså tit forbundet med fare for din hud.
Din hud kan nemlig godt tage skade af forårssolen, selvom den er relativt mild sammenlignet med sommersolen. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på huden, når du skal ud og nyde solens stråler.
Læs mere: Sådan beskytter du dig bedst i solen
Lær UV-indekset at kende
Mange associerer solbeskyttelse med høje sommertemperaturer, men solens stråler kan faktisk godt være kraftige, selvom det ikke er så varmt.
Derfor er det en god idé at holde øje med UV-indekset, når du skal udenfor. UV-indekset fortæller nemlig, hvornår du skal passe på solen. Man deler UV-indekset op i følgende tre dele:
- Mindre end 3: Det er ikke nødvendigt med beskyttelse.
- Mellem 3-8: Det er nødvendigt med beskyttelse.
- Mellem 8-10 eller derover: Det er nødvendigt med ekstra beskyttelse.
I Danmark ryger UV-indekset meget sjældent over 7, men er du på ferie sydpå under varmere himmelstrøg, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på solbeskyttelse.
Du kan følge UV-indekset på DMI.dk.
Læs mere: Din hudtype afgør, hvor længe du tåler solen
Husk solrådene
For at beskytte dig bedst muligt i forårssolen kan du benytte dig af de tre solråd, som Kræftens Bekæmpelse har udarbejdet.
Skygge
Søg skygge mellem klokken 12 og 15. Her er UV-indekset nemlig på sit højeste.
Solhat
Dæk udsatte områder såsom nakke og skuldre til med en solhat eller et stykke tøj, når solen står højt.
Solcreme
De dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj, kan beskyttes af solcreme. Du bør benytte faktor 30, når du er i Danmark og mange steder i udlandet.
Hvis du har noget solcreme til overs fra sidste år, skal du være opmærksom på, at den måske ikke virker længere. Du kan se på holdbarhedsdatoen, hvornår den bliver for gammel. Alternativt kan du prøve at dufte til den eller se på den. Lugter den dårligt eller skiller den, er den ikke god længere.