Hvad er sekundær laktoseintolerans?
Nogle sygdomme og behandlinger kan føre til, at man i en periode bliver laktoseintolerant. Det kaldes sekundær laktoseintolerans.
Sekundær laktoseintolerans opstår, hvis tyndtarmens slimhinde beskadiges af for eksempel betændelse eller strålebehandling, og derved sænker produktionen af enzymet laktase, der normalt fordøjer laktose i kosten. Enzymet laktase sidder indlejret i slimhinden og kan derfor påvirkes af sygdomme i tyndtarmen. Som regel vil den nedsatte aktivitet af laktase være forbigående og vende tilbage til normalen, når tarmslimhinden heler op igen, og behandlingen ved sekundær laktoseintolerans vil derfor rette sig mod den udløsende årsag.
Hvad udløser sekundær laktoseintolerans?
De hyppigste årsager til sekundær laktseintolerans er:
Ved glutenintolerans (cøliaki) reagerer kroppens immunforsvar overfor gluten i kosten, hvilket medfører en betændelsesreaktion i tarmen. Denne beskadiger tyndtarmsslimhinden ved at ødelægge de ”hårtotter” og ”børstesøm”, som er med til at øge tyndtarmens overfladeareal gevaldigt, og resultatet bliver dels et mindre areal til at fordøje laktose og dels mindre laktase til at udføre fordøjelsen. Laktosen når derfor i større mængde end ellers ned til tyktarmen, hvor bakterierne vil kunne spalte laktose til blandt andet gas og medføre symptomer som for eksempel diarré og mavesmerter.
Ved maveinfektioner og Crohn’s sygdom er mekanismen den samme, hvor immunforsvaret enten som led i bekæmpelsen af maveinfektionen (virus, bakterier eller parasitter) eller som den af den autoimmune reaktion ved Crohn’s sygdom beskadiger tarmslimhinden. Derudover kan også strålebehandling ved kræft kunne beskadige tyndtarmen og forårsage sekundær laktoseintolerans.