Det anbefales at spise sundt og varieret, hvis man ønsker at blive gravid.
Mange har hørt om kosttilskud, der kan øge mænd og kvinders frugtbarhed. Indtil nu har der ikke været gode videnskabelige studier, der har kunnet finde en gavnlig effekt af hverken specielle diæter, fødevarer eller kosttilskud i forhold til at forbedre sandsynligheden for graviditet og fødsel af et levende barn, samt at forbedre mænds sædkvalitet. Det er imidlertid ikke et udtryk for, at der ikke kan være en sammenhæng. Men det er meget vanskeligt at undersøge kostens specifikke indvirkning på vores frugtbarhed, da vi kan reagere forskelligt på det, vi spiser og drikker.
Som mennesker har vi behov for energigivende næringsstoffer (kulhydrat, fedt og protein) og for vitaminer, mineraler og sporstoffer. Vitaminer, mineraler og sporstoffer er essentielle næringsstoffer, som ikke kan produceres i den menneskelige organisme, hvorfor det er livsnødvendigt, at de tilføres udefra med føden. En god ernæringstilstand hænger ofte sammen med en generel sund livsstil, der ikke omfatter rygning eller overvægt, som der er evidens for, begge kan påvirke frugtbarheden.
Derfor anbefaler vi stadig at følge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen til mænd og kvinder, der gerne vil være gravide.
Folinsyre og D-vitamin til kvinder
Der er dog to kosttilskud, der er vigtige, når man planlægger graviditet.
Folinsyre og D-vitamin. Mangel på folinsyre hos fosteret kan forårsage hjertefejl og rygmarvsbrok, hvorfor der anbefales et tilskud på 400 mg folinsyre, fra man planlægger graviditet og indtil 12. graviditetsuge.
D-vitamin dannes i huden, når vi udsættes for lys og bliver aktivt ved en proces i lever og nyre. D-vitamins vigtigste egenskaber er at sørge for optagelsen af calcium fra tarmen og regulere immunforsvaret.
Flere studier har undersøgt, om D-vitamin status har betydning for kvinders frugtbarhed. Kvinder i fertilitetsbehandling med lavt D-vitamin (under 50 nmol/blodet) har nedsat chance for graviditet. Flere studier viser herudover, at kvinder med lavt D-vitamin har en øget risiko for abort. Årsagen skyldes muligvis, at D-vitamin påvirker slimhindens modtagelighed for et befrugtet æg i livmoderen og samtidigt har en indflydelse på at dæmpe kvindens immunforsvar. Risikoen for mangel på D-vitamin er øget hos overvægtige og kvinder, der ikke får sollys nok (f.eks. tildækkede kvinder).
Det er dog kun nødvendigt med tilskud, hvis man har lav D-vitaminstatus. I disse tilfælde anbefales et tilskud på 20 μg D-vitamin/dag (800 IE/dag). Som forebyggende tilskud anbefales et tilskud på 10 μg D-vitamin/dag (400 IE/dag) til gravide, voksne med mørk hud, voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren, eller som sjældent kommer udendørs, eller som undgår sollys.
Sund kost og kosttilskud til mænd
Kostens betydning for sædkvalitet er stadig uafklaret, men flere studier tyder på en sammenhæng mellem en sund kost og god sædkvalitet.
Forskerne har vist, at en kost bestående af frugt og grøntsager og lav indtagelse af kød og forarbejdede fødevarer hænger sammen med øget bevægelighed af sædceller. Modsat har flere studier fundet, at en kost med højt fedtindhold (enten forarbejdede fødevarer eller rødt kød) og sukker var sammenhængende med nedsat sædkvalitet. Man fandt en bedre sædkvalitet hos mænd, der spiste meget fisk eller mange mælkeprodukter (især mælk) med lavt fedtindhold.
Der er forsket meget i kosttilskud til mænd, og det tyder på, at enkelte kosttilskud kan have en gavnlig effekt på sædkvaliteten. Det drejer sig om D-vitamin, anti-oxidanter, folinsyre, B12 og zink. Det er dog utrolig vigtigt, at man ikke tager for mange kosttilskud eller for høje doser (udover anbefalet), da det kan få den modsatte effekt og ende med en forgiftning. Det tager op til tre måneder, fra sædcellen er dannet, til den kan befrugte et æg. Derfor skal manden tage kosttilskud i mindst to til tre måneder, før man kan se en effekt på sædcellerne. For langt de flestes vedkommende vil en sund og varieret kost dog være nok til at opnå det tilskud af vitaminer og mineraler, man har brug for.